De beste wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

Optimale luchtkwaliteit

De kwaliteit van de omgevingslucht kan een belangrijke rol spelen bij de wijnontwikkeling. Diverse vervelende geuren kunnen worden overgedragen aan de wijn en afbreuk doen aan de kwaliteit.

De klassieke natuurkurk houdt de wijn weliswaar in de fles, maar sluit deze niet hermetisch af. Lucht dringt door de kurkcellen en deze bestaat niet alleen uit reukloze zuurstof. Liggen wijnflessen langdurig in een kartonnen doos dan kan de wijn sporen van kartonlucht opnemen. Zeer nadelig zijn etensluchtjes. Bij opslag in de woning en met name in de keuken, verliest elke wijn sneller zijn originaliteit en specifieke kenmerken – de wijn bederft! Glas- of schroefdopsluiting sluit een fles luchtdicht af. Alle wijnen die op deze wijze zijn verpakt rijpen langzamer omdat er slechts weinig zuurstof in de fles zit. De tegenwoordig veel gebruikte kunststof kurken laten teveel zuurstof door, daarom zijn flessen met dit soort kurken voor langdurig bewaren minder goed geschikt.

Luchtkwaliteit bij Liebherr

  • Optimale frisse lucht. Alle Liebherr wijnkasten zijn uitgevoerd met een ingebouwd FreshAir koolfilter, de voorwaarde voor een optimale luchtkwaliteit. Kleine korrels absorberen elke ongewenste geur. De noodzakelijke luchtverversing van het kastinterieur loopt via dit filter naar buiten en nadelige invloed van omgevingsluchtjes kan niet optreden. Bij de Vinidor-apparaten beschikt elke afzonderlijke wijnsafe over een FreshAir koolfilter. Alleen bij de Vinidor-apparaten UWT 1682 (TipOpen-onderbouwapparaat), UWTes 1672 (onderbouwapparaat) en WTes 1672 (tafelmodel onderbouwbaar) filtert een FreshAir koolfilter in het tussenstuk beide zones. Liebherr adviseert deze filters 1 x per jaar te vervangen. Leverbaar als accessoire en eenvoudig te vervangen.
  • Ideale luchtvochtigheid. De juiste luchtvochtigheid is een belangrijke factor bij het langdurig bewaren van wijn. Ligt dit onder de 50%, dan gaan zelfs de allerbeste natuurkurken verschrompelen en dringt er steeds meer zuurstof in de fles waardoor de alcohol langzaam verdampt. Het vulniveau vermindert en er ontstaat een grote kans op oxidatie. Wijn zal zoeter worden, de smaak loopt terug en uiteindelijk is de wijn bedorven. Met een luchtvochtigheidspercentage boven de 50% bieden de Liebherr wijnkasten de beste omstandigheden voor de kurken en de wijn zelf. Deze benodigde hoge luchtvochtigheid wordt door een apart ontwikkeld en afgeschermd verdampersysteem gecreëerd, in combinatie met speciale luchtventilatie in het apparaat. De Vinothek wijnklimaatkasten met verschillende temperatuurbereiken worden geleverd met kleine lavastenen om de ideale luchtvochtigheid te behouden. Deze licht poreuze steentjes kunnen onderin de kast worden geplaatst.