De beste wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

Ideale bewaartemperatuur voor wijn

De ideale bewaartemperatuur voor alle wijnsoorten ligt tussen de +10°C en +12°C. Belangrijk is da deze temperatuur zo constant mogelijk is, om de natuurlijke aroma's van diverse wijnsoorten te behouden.

Bij stijgende temperaturen zal de bewegingsenergie van de wijnmoleculen toenemen. Het rijpingsproces wordt versneld en de alcohol begint te verdampen. Daarom bevelen experts temperaturen aan tussen de +10°C en +12°C om wijn langdurig te bewaren. Belangrijk hierbij is de constantheid omdat temperatuurschommelingen de kwaliteit aantasten en nadelig beïnvloeden. Ook de serveertemperatuur speelt een belangrijke rol voor de smaak van een goed glas wijn. Rode wijnen moeten warmer worden gedronken dan witte wijnen, omdat ze meer tanninen (Pholyphenol) bevatten. Tannine reageert bij hogere temperaturen sneller op zuurstof, dit proces noemt men ook wel »ademen« van de wijn. Dit is een positief effect, want pas wanneer de wijn met zuurstof in aanraking is geweest, komen geur en smaak volledig tot hun recht. Het hangt van de soort wijn en zijn karakteristieke kwaliteit af hoelang een wijn moet kunnen ademen. Barolo, Rioja en Bordeaux hebben verschillende tijden nodig om zich volledig te ontwikkelen. De algemene stelregel is: hoe langer een bepaalde wijn in het vat is opgeslagen, des te langer heeft deze wijn zuurstof nodig voor de ultieme smaakbeleving.

Perfect bewaard en ideaal geserveerd met Liebherr

  • Elektronische besturing. De exacte regeling waarborgt samen met de modernste koeltechniek een zo constant mogelijke handhaving van de geselecteerde interieurtemperatuur, zelfs bij grote schommelingen van de omgevingstemperatuur.
  • Lang bewaren. Met een constante temperatuur en een perfecte klimaatbeheersing bieden de Liebherr wijnbewaarkasten en de Vinidor modellen de ideale omstandigheden om de wijn in alle rust te laten rijpen en gedurende de opslag zo goed mogelijk te ontwikkelen.
  • Ideale drinktemperatuur. In de Vinidor modellen met 2 of 3 aparte wijnsafes kunnen verschillende wijnen op de gewenste drinktemperaturen worden gekoeld. Elk deel is apart en per graad nauwkeurig instelbaar tussen de +5°C en +20°C. In de Vinothek wijnklimaatkasten zijn speciaal ontwikkelde componenten toegepast om een vaste temperatuurverdeling te garanderen. De lagere temperatuur onderin de kast is geschikt voor het bewaren van champagne terwijl bovenin de kast een temperatuur voor rode wijn heerst van ca. +18°C. In het midden van de kast liggen de witte en roséwijnen op de ideale serveertemperatuur.