De beste wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

Bescherming voor schadelijk licht

Het glas van wijnflessen is meestal gekleurd als bescherming voor de nadelige invloed van ultraviolet lichtstraling. Maar alleen een fl es van gekleurd glas is onvoldoende als bescherming.

De onzichtbare ultraviolet lichtstraling kan bij het bewaren van wijn tot een ongewenste chemische reactie leiden. Dit is duidelijk waarneembaar: rode wijnen verliezen hun volle kleur en witte wijnen worden langzaam goudgeel van kleur. Het verlies aan wijnbalans door UV lichtinval – of zoals de Fransen zeggen » Goût de Lumière « doet ook afbreuk aan het karakteristieke wijnaroma. Daarom gebruiken de meeste wijnproducenten groen of bruin getint flessenglas om een groot gedeelte van de nadelige UV straling te absorberen. Maar bij flessen die niet in een donkere ruimte worden bewaard, is deze glasbescherming onvoldoende. Ook heeft de opwarming door het licht een nadelige invloed op elke wijn: te snelle rijping en verstoring van het natuurlijke rijpingsproces met op termijn bederf als mogelijk gevolg.

UV bescherming bij Liebherr

  • Isolatie glasdeuren met UV-protectie. Alle Liebherr wijnkastmodellen met glasdeur zijn voorzien van speciaal UV-protectie glas. De glasdeur is uit 2 lagen opgebouwd: de onderste laag is van gekleurd glas en de buitenlaag is van speciaal energiebesparend glas voorzien van minuscule metaaldeeltjes. Deze samenstelling reflecteert de UV-straling volledig en de nadelige lichtinvloed op de bewaarde wijn is uitgesloten.
  • LED verlichting. Deze energiezuinige en UV-vrije verlichtingstechniek zorgt voor een uitstekend zicht op de wijnvoorraad. LED verlichting is zeer zuinig, geeft geen warmte af en kan zonder nadelige gevolgen voor de wijn langere tijd blijven branden voor presentatiedoeleinden.